Статии

Как се празнува Коледа в други страни по света? 11 държави с любопитни факти около празника

Има традиции, които надхвърлят коледната елха и пуйката! Споделяме някои особени коледни тържества в други страни по света.

Въпреки че в повечето страни в Америка и Европа, Коледа обикновено се празнува със семейни вечери, украсени елхи и размяна на подаръци, има страни по света, където тази дата се празнува по съвсем различен начин.

От пикници на плажа до изгарянето на гигантска коза, тези страни са адаптирали коледните тържества към местните си обичаи, до степен да превърнат Коледа в уникален празник.

Споделяме Ви как се празнува Коледа в други страни по света:

 • Австралия

Австралия е една от страните, където Коледа е много различна, тъй като се празнува в средата на лятото. Събитието, което поставя началото на коледния сезон, е Коледният конкурс в Аделаида, поклонение в първата събота на ноември с хиляди хора, носещи свещи и пеещи песни на религиозни теми.

Освен това е обичайно семействата да празнуват Бъдни вечер на плажа, с пикници и фойерверки. Също така на 26 декември се чества Boxing Day, който, въпреки че първоначално беше ден, свързан с благотворителни акции, сега се превърна в „Ден на провъзгласяването“, празник, в който много магазини и фирми предлагат страхотни отстъпки.

Ето и нашите продукти на промоция!

 • Нова Зеландия

В Нова Зеландия коледните елхи са различни, тъй като тази страна има своя собствена версия: Pohutukawa. Това родно дърво цъфти през декември, тъй като за тях е пролет и като цяло расте край морето.

Характеризира се с пурпурния или прасковен цвят, поради което се свързва с коледни цветове.

 • Япония

Япония е една от страните, които празнуват Коледа по различен начин, тъй като само 1% от населението й са християни. Има обаче една много особена традиция, която е да се яде пържено пиле от Kentucky Fried Chicken на 23 и 24 декември.

Тази традиция започва през седемдесетте години, благодарение на факта, че тази фирма провежда рекламна кампания със слогана Кентъки за Коледа, поради което много семейства възприеха обичая да ядат пържено пиле на тези дати.

 • Филипините

Във Филипините коледните тържества са придружени от „Ligligan Parul Sampernandu“ или Фестивал на гигантските фенери, който се провежда в събота преди Бъдни вечер.

Така около единадесет града участват в изграждането на най-добрия фенер. Първоначално те бяха с диаметър половин метър и бяха направени от японска хартия, но сега са осветени с електрически крушки и могат да достигнат до 6 метра.

 • Куба

Куба е една от страните, където Коледа се празнува по различен начин, тъй като тази дата съвпада с два местни празника: Charangas de Bejucal и Parrandas.

Традицията на Bejucal Charangas датира от колониалните времена и се състои от празненство по улиците, където две групи се състезават, за да представят най-добрия художествен спектакъл.

Las Parrandas е празник, подобен на Charangas de Bejucal, той просто променя името си според региона. В тях две групи правят гигантски коледни украси на площадите, за да видят кой е направил най-добрата.

 • Испания

На територията на Каталуния, Испания, има традиция на коледни дънерчета. Семействата се събират, за да поискат малък дънер, покрит с одеяло, за да дадат подаръци на децата.

Така децата пеят типична песен, докато удрят дънерчето с пръчкаи така този заместител на Дядо Коледа им дава своите подаръци.

Тук може да разгледате нашите предложения за най-малките.

 • Сърбия

Една от най-особените коледни традиции се провежда в Сърбия, тъй като две недели преди 25 декември децата трябва да отвлекат майка си от вкъщи и да я вържат за стол, за да й поискат подаръци като откуп.

На следващия ден правят същото, но с бащата. Въпреки че днес тази традиция често се поддава на игри и смях, тя може да бъде малко странна в други култури.

 • Чехия

В Чехия е обичайно, самотните жени да обръщат гръб на вратата на къщата си на Бъдни вечер, за да хвърлят обувка през рамо.

Според традицията, ако обувката падне с пръста си към вратата, това означава, че те ще намерят любов или, в противен случай, това означава, че ще останат необвързани още една година.

 • Швеция

От средата на 20-ти век Швеция има традиция да поставя гигантска коза – с височина до 13 метра – на площада на замъка Gävle. Намерението е обществеността да направи всичко възможно да го изгори.

Този особен обичай може да звучи просто, но козата е била изгаряна само 26 пъти през цялата история.

 • Полша

Любопитна традиция в Полша е да се слага жива риба във ваната.

Коледа в Полша се празнува с подаръци, религиозни служби и гледане на популярния филм „Сам вкъщи“. Основното коледно ястие на Бъдни вечер е шаранът.

Въпреки, че повечето хора купуват риба от пазара, се счита за коледна традиция шаранът да бъде жив във ваната у дома дни преди Коледа и да се убие точно преди готвене.

Трябва да се отбележи, че тази традиция е популярна и в Чехия, Словакия, Австрия, Германия и Хърватия.

 • Хората в Гърция поддържат огън по време на Коледа, за да премахнат злите духове.

Гърция е нация, която вярва в Елинската православна църква и хората често присъстват на проповедта на Бъдни вечер.

Семействата правят всичко възможно, за да предотвратят опасния Каликантзарой, зъл дух, да влезе в домовете им. За да избегнат това, те поръсват със светена вода кръст и също така поддържат огън в камината да гори всяка Коледа.

Коледните традиции в Гърция включват и класическото отваряне на подаръци, докато се ядат лакомства като баклава или подправен хляб.

Ние можем да предложим голямо разнообразие от коледни подаръци, също толкова подходящи, придружени със сладки изкушения за най-прекрасната коледа в България! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *